Gołąbki tradycyjne – oto ich najlepszy przepis. Ten smak zostanie z Tobą na długi czas

Gołąbkami zajadają się Polacy jaki i osoby z innych krajów. W każdym kraju przygotowuje się gołąbki na różne sposoby, jednak faktem jest to , że są najpopularniejszym daniem.

 

Znajdziesz tu przepis na pyszne i proste gołąbki, które różnią się od tych tradycyjnych.

 

Do przygotowania na pewno potrzebne będzie nam mięso. Tradycyjnie łączy się ze sobą rodzaje mięsa, jednak tu będziesz potrzebowała mięso mielone wieprzowe, wtedy będziemy pewni, że będą soczyste.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Główka świeżej kapusty
  • Ryż- 100 gram
  • Mielone mięso wieprzowe lub wołowe- 250 gram
  • Cebula
  • Marchew
  • Woda-1/2 szklanki
  • Pieprz oraz sól

 

LISTA SKŁĄDNIKÓW NA SOS:
  • Pomidory- 2 sztuki
  • Twardy ser – 100 gram
  • Śmietana – 2 łyżki
  • Czosnek- średnie ząbki czosnku
  • Koper lub natka pietruszki

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Głąb usuń z kapusty i włóż ją na 7-10 minut do mikrofalówki. Po upływie tego czasu opłucz ją zimną wodą. Tym sposobem łatwo oddzielisz liście.

2. Na półtwardo ugotuj ryż.

3. Na małe kawałki pokrój cebulę , a marchew zetrzyj na tarce. Cebulę oraz marchew podsmaż na patelni. Do smażonych warzyw dodaj ugotowany ryż dokładnie wymieszaj, potem dodaj mięso mielone. Przypraw solą oraz pieprzem.

 

4. Gotowy farsz wkładaj w liście kapusty i zawijaj jak tradycyjne. Przygotowane gołąbki wkładaj na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, które wysmaruj wcześniej masłem. Pół szklanki wody wlej do naczynia, następnie przykryj gołąbki folią. Piecz przez 25 minut w 200 stopniach.

 

5. Podczas pieczenia się gołąbków możesz zrobić sos. Drobno posiekaj pomidory oraz pietruszkę, ser zetrzyj na tarce, przez praskę przeciśnij czosnek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj śmietanę oraz dopraw solą oraz pieprzem i znów wymieszaj.

 

6. Po upływie 25 minut wyjmij gołąbki i polej je przygotowanym sosem, znów włóż je na 15 minut do piekarnika. Po tych kilku minutach danie jest gotowe.

7.Rozpływaj się nad pysznym smakiem przygotowanych gołąbków. Pamiętaj, aby odciąć grubą część od liścia , wtedy gołąbki będą o wiele miększe.

 

8.Sposób przygotowania jest szybki , a przepis jest banalnie prosty. Koniecznie spróbuj gołąbki tego samego dnia i ciesz się ich pysznym smakiem.

 

Życzę smacznego!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!