Oto, na co zwrócić uwagę przy zakupie kawy. Nie daj się oszukać.
Idziesz do sklepu i po prostu toniesz w ogromnej ilość paczek kaw i niezrozumiałych zwrotów. Jaka jest różnica między robustą a arabicą ? Dlaczego kawa o słabym prażeniu jest droższa niż kawa palona? A może lepiej wziąć ze sobą tę ogromną paczkę w promocji ? Zadanie nie jest łatwe …
Spokojnie, spokojnie! W artykule dowiesz się, jak wybrać dobre ziarna kawy, jeśli robisz to po raz pierwszy.
Jaką wybrać kawę do parzenia
W niniejszym artykule wykorzystujemy uproszczoną klasyfikację gatunków, odmian, metod prażenia i mielenia. Nauka o kawie jest złożona i rozległa, ale nawet ta wiedza wystarczy, aby wybrać dobrą kawę.
Więc na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie kawy ziarnistej?
Data pakowania
Aby znaleźć świeżą kawę, nie bądź leniwy, aby wziąć najdalsze paczki z półki . Często pracownicy sklepu umieszczają nową partię na samym końcu, aby szybko sprzedać starą kawę.
Data palenia kawy
Producenci określają ten wskaźnik rzadziej, ale to on opowie więcej o zapachu kawy. Poszukaj świeżo palonych ziaren: są one najbardziej pachnące i smaczne.
Odmiany i gatunki kawy
Na całym świecie uprawia się 3 rodzaje kawy: Arabica, Robusta i Liberica . Są sprzedawane zarówno w czystej postaci, jak iw postaci mieszanin.
70% kawy produkowanej na świecie to Arabika . Jest delikatniejsza – delikatna w smaku i ma delikatny posmak orzechów i czekolady.
Na półkach można znaleźć kilka rodzajów kaw: Tipika, Bourbon, Maragogod, Mocha i Abyssinica.
Robusta jest mocniejsza, gorzka, ma ziamisty smak i zawiera 3 razy więcej kofeiny niż arabika.
Z reguły nie jest sprzedawany w czystej postaci, ale jest dodawany do mieszanek kawowych. Odmiany napojów – Congensis, Cuidou, Conilion du Brasil.
Liberica charakteryzuje się najgorszą jakością i jest kawą niezbyt popularną.
Odmiana kawy określa region, w którym ziarna były zbierane i palone. Ta sama arabica, uprawiana na plantacjach górskich i w tropikalnych lasach Kolumbii, to dwa zupełnie różne gusta. Każda odmiana jest niepowtarzalna i wskazuje na kraj pochodzenia.
Skąd pochodzi kawa?
Od producenta danego kraju zależy od cech smakowych napoju – jego siły, nuty zapachowe miękkości.
Afrykańska kawa daje kwaśność i lekki odcień jagód i cytrusów. Na przykład smak tanzańskiej odmiany alpejskiej Tanzanian Southern Peaberry łączy odcienie brandy, migdałów, jaśminu i moreli.
Odmiany Ameryki Łacińskiej . Kolumbijski napój ma posmak wina, Gwatemalan – wyraźna kwaskowatość i gorycz z nutami dymu. Kostarykańska odmiana CostaRica ma wyraźny orzechowy smak.
Arabien Mokha, odmiana arabiki uprawianej na Półwyspie Arabskim , ma smak drogiego wina i czekolady.
Indonezyjskie odmiany Arabica Ankola, Mandeling i Gayo Mountain są bardzo mocne i bogate w ciekawy zapach dymu. Możesz także wyczuć aromat goździków, pieprzu.
Kawa indyjska jest bardzo delikatna i ma bogaty smak wina.
Najlepiej sprzedającą się odmianą jest Arabica Mysore.
Zazwyczaj te szczegóły można znaleźć na etykiecie. Producent opisuje smak i zapach gotowego napoju w kolorach. Niestety nie zawsze tak jest jak piszą, ale powinieneś zwrócić uwagę na te podpowiedzi.
Stopnie palenia
Zgodnie z uproszczoną klasyfikacją producent oferuje kawę, średnią i ciemno paloną.
- Lekka palona kawa ma subtelny aromat chleba i bogatą kwasowość. Jest bardziej miękka w smaku i kosztuje więcej. Dobrze pasuje do mleka i śmietany.
- Średnio palone ziarna mają lekką cierpkość i charakterystyczny karmelowy aromat o ziołowych odcieniach. Ta metoda pieczenia jest najczęściej stosowana do espresso.
- Ciemno palona sprawia, że napój jest bardziej nasycony, gęsty i gorzki. Kwaśność praktycznie znika, ale jest tam jasny karmelowy aromat i dymne nuty. Ta kawa pozostawia długi posmak.
Rozmiar paczki
Jeśli spodobała ci się nowa niesprawdzona kawa, lepiej kup niewielką paczkę.
Im dłużej kawa jest przechowywana w otwartym opakowaniu, tym szybciej jej smak znika.
Komentarze