Szarlotka kefirowa- Aromatyczna, pulchna oraz delikatna. Jej smak jest niesamowity.

Każdy wie, że szarlotka jest pyszna, w różnych odsłonach jedliśmy tak pyszne ciasto.

 

Za praktycznie za każdym razem, gdy robiłam szarlotkę z nowego przepisu stwierdzałam, że są lepsze niż poprzednie.

 

Przygotowanie szarlotki na kefirze na pewno posmakuje wam wszystkim.

 

Poniżej znajdziesz przepis na wspaniałą szarlotkę, która zachwyci swoim smakiem nie tylko domowników , ale także wszystkich przyjaciół.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Łyżka kefiru
  • 3 jabłka
  • 200 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 20 g kakao
  • Łyżeczka sody
  • 50 g masła

 

WYKONANIE:

1.Do miski wsyp wszystkie składniki suche: kakao, cukier, kaszę manny oraz sodę oczyszczoną. Jajka z kefirem ubij w osobnej misce. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

2.Dokładnie ugnieć ciasto, później odstaw na około 20 minut , żeby dobrze spęczniała kasza manna.

3. Przygotuj jabłka w międzyczasie: dokładnie obierz jabłka, następnie na osiem plasterków pokrój. Rozpuść masło w małym garnku , następnie jabłka dodaj do niego. Przez 10 minut duś na małym ogniu, często mieszając.

4.Na blachę wyłóż papier do pieczenia, masłem posmaruj i wyłóż gotowe jabłka. Na ułożone jabłka połóż wcześniej przygotowane ciasto. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut. Po upływie tego czasu ostaw, aby przestygło, następnie posyp go cukrem pudrem. Życzę smacznego!

 

Szybko i prosto przygotujesz tak pyszne ciasto. Składniki są bardzo łatwo dostępne, wiec jestem pewna ,że często będziesz przygotowywała tak świetne ciasto! Tak przygotowane ciasto zawsze kojarzy mi się z przepisem jaki moja babcia robiła.

 

Koniecznie podziel się przepisem z bliski oraz przyjaciółmi, a do nas napisz swoje wrażenia.

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!