Ekler- ciasto bez pieczenia. W kilka minut przygotujesz pyszny deser. Każdy z wielką chęcią go zje.

Idealnie się nadaje dla zapracowanej pani domu, do której niespodziewanie przyszli goście. Na bazie ciasteczek przygotujesz pyszne domowe ciasto.

 

Używaj klasycznych herbatników, biszkoptów lub ciasteczek bez dodatków.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 50 g masła
  • 450 g ciasteczek
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Żółtko
  • 520 ml mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 łyżki skrobi

 

WYKONANIE:

1.Na samym początku przygotuj krem. Będzie to budyń domowy. Na małym ogniu zagotuj w garnku 250 ml mleka. Do reszty mleka czyli 250 ml dodaj ekstrakt waniliowy, żółtko, 3 łyżki cukru oraz skrobię. Całość wymieszaj dokładnie.

 

2.Przygotowaną mieszankę wlej do gotującego się mleka i co jakiś czas mieszaj, aż całkowicie masa zgęstnieje. Odstaw na bok , aż wystygnie.

 

3.Folia spożywczą lub papierem do pieczenia wyłóż formę. Na sam początek wyłóż ciasteczka , a później postępuj naprzemiennie układając z kremem. Ostatnią warstwą muszą być ciasteczka.

 

4.Przygotuj polewę. Do garnka włóż łyżkę mleka, kakao oraz 4 łyżki cukru, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy wrzała będzie masa dodaj masło i zmniejsz ogień i gotuj do całkowitego rozpuszczenia się masła. Zdejmij z ognia , następnie polej na całą powierzchnię ciasta i później włóż do lodówki. Życzę smacznego!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!