Piętnaście ziół o właściwościach przeciwzapalnych, które złagodzą odczuwany ból.

Poznaj piętnaście ziół o właściwościach przeciwzapalnych, które złagodzą odczuwany ból.

 

Chroniczne stany zapalne są poważnym problemem dla wielu ludzi. Co gorsza wielu z nas nie wie, jak sobie radzić z podobnym problemem. Przewlekłe zapalenie stoi często za pojawieniem się w przyszłości wielu w groźnych chorób. Przez nieleczone stany zapalne nasz organizm jest narażony na pojawienie się choroby AlzheimeraCrohnazespół jelita drażliwegowrzodziejące zapalenie jelita grubegozapalenie stawówtrądzik, czy astmę oskrzelową. Możesz uchronić się przed tymi wszystkimi chorobami z pomocą naturalnych składników. Nie musisz gruntownie zmieniać swojego życia. Wystarczy, że będziesz regularnie dodawał do swojego jedzenia poniższe produkty oraz unikał składników, które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych.

 

Kurkuma

Kurkuma jest znana jako roślina o najbardziej przeciwzapalnych właściwościach. Znajduje się w niej aktywny składnik nazywany kurkuminą. Skutecznie eliminuje ona z naszego organizmu wolne rodniki. Kurkuma od wieków była stosowana nie tylko jako przyprawa, ale także jako składnik tradycyjnych leków na choroby i różne stany zapalne. Zdaniem naukowców kurkuma działa równie skutecznie co leki, które można kupić w aptece. Ma nad nimi jednak przewagę. Jest to bowiem produkt w 100% naturalny, który nie niesie ze sobą żadnych efektów ubocznych.

Zalecana dawka: jedna łyżka stołowa sproszkowanej kurkumy.

 

Kolendra

To zioło dodawane jest do wielu potraw. Prawdopodobnie już nie raz miałeś okazje go spróbować. Kolendra wspiera proces trawienia i ma silne właściwości przeciwzapalne. Przez wieki z jej walorów korzystano w Indiach. Dodawana jest do najróżniejszych potraw tradycyjnej kuchni indyjskiej. W kolendrze znajduje się dużo chlorofilu, który skutecznie radzi sobie ze stanami zapalnymi. Za pomocą tego zioła oczyścisz swoje ciało z zalegających w nim metali, a także wyrównasz poziom hormonów.

Zalecana dawka: cały pęczek świeżej kolendry.

 

Pietruszka

Pół filiżanki pietruszki zawiera aż 54% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co to oznacza? Ta witamina jest istotnym środkiem na stany zapalne. Ponadto leczy reumatoidalne zapalenia stawów oraz chorobę zwyrodnieniową stawówPietruszka to źródło eugenolu i olejków eterycznych. Oba te składniki wyróżniają się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi.

Zalecana dawka: cały pęczek świeżej pietruszki.

 

Imbir

Wszyscy wiem o tym, że imbir to roślina o dużych właściwościach leczniczych. Nie wszyscy są jednak świadomi tego, że można ją z powodzeniem stosować także w przypadku wystąpienia stanów zapalnych. Znajdują się w nim gingerole. Są to aktywne składniki, które hamują wydzielanie się tlenków azotu. Zapewniają także skuteczną ochronę naszemu organizmowi. Przeprowadzono naukowe badania dotyczące wykorzystania imbiru przy kuracji choroby zwyrodnieniowej stawów. Eksperyment prowadzono z grupą kontrolną, której podano placebo. Pacjenci, którzy przyjmowali wyciąg z imbiru wkrótce poczuli, że ból stawów ustępuje.

Zalecana dawka: jedna łyżka sproszkowanego imbiru lub czterocentymetrowy korzeń imbiru.

 

Bazylia

Jest to kolejne zioło zawierające eugenolBazylia spisuje się na szóstkę przy kojeniu bólu. Ważnym jej składnikiem jest eugenol, który blokuje wszystkie działanie enzymów z grupy cyklooksygenaz. W podobny sposób działają popularne lekarstwa, jak na przykład aspiryna lub Ibuprofen. Eugenol sprawia, że bazylia jest świetnym lekarstwem. Powinni jeść ją wszyscy, którzy mają problem z artretyzmem lub zapaleniem jelit.

Zalecana dawka: ćwierć szklanki liści bazylii.

 

Oregano

To zioło ma w sobie substancję nazywaną przez ekspertów E-BCP, czyli beta-kariofilen. Za jego pomocą zatrzymamy rozwój stanu zapalnego. Ten składnik jest niezwykle pomocny przy kuracji takich schorzeń jak choroba Crohnaosteoporoza, czy miażdżyca tętnic. Czy już słyszałeś o właściwościach olejku z oregano? Świetnie sprawdza się on w łagodzeniu bólu ścięgien. Można stosować go w przypadku zwichnięćstłuczeń oraz zespołu cieśni kanału nadgarstka.

Zalecana dawka: jedna łyżka oregano.

 

Cynamon

Kolejne badania lekarskie potwierdzają przeciwzapalne właściwości cynamonu. Ta niezwykła przyprawa stymuluje wydzielanie tristetraproliny. Pomaga także nam pokonać uciążliwe stany zapalne. Nie bez znaczenia jest jej ciekawy smak, który idealnie komponuje się z imbirembananami, lub daktylami. Koniecznie wykorzystaj cynamon do przygotowywanych koktajli.

Zalecana dawka: półtorej łyżeczki sproszkowanego cynamonu.

 

Mięta

To zioła ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienia. To jednak nie wszystko! Mięta sprawdza się także jako skuteczny lek przeciwzapalny. Zaparz miętę, a otrzymasz środek równie skuteczny co aspiryna. Miętę można stosować także miejscowo w przypadku siniakówobrzęków lub zwichnięć. Pomoże Ci ona wyleczyć podobne obrażenia.

Zalecana dawka: ćwierć szklanki liści mięty.

 

Rozmaryn

Może to zioło nie jest tak skuteczne jak kurkuma lub imbir. Niemniej jest to skuteczny środek, za pomocą którego zredukujesz odczuwany ból. W rozmarynie znajduje się aktywny składnik nazywany karanzolem. Za jego pomocą pozbędziesz się problemów z funkcjonowaniem organizmu, które prowadzą do pojawiania się stanów zapalnychoraz nowotworówZa pomocą rozmarynu wyhamujesz wydzielanie się tlenku azotu. Ta szkodliwa substancja pojawia się w naszym organizmie, kiedy rozwija się w nim jakieś zapalenie.

Zalecana dawka: półtorej łyżeczki.

 

Kozieradka

Warto spróbować tę roślinę choćby ze względu na jej niezwykły smak. Kozieradka wykorzystywana jest w tradycyjnej chińskiej medycynie. Za jej pomocą łagodzi się stany zapalne oraz przełamać blokady energii. Ta roślina ma sobie antyoksydanty, które skutecznie poradzą sobie ze stanami zapalnymi. Stosowanie jej jest także świetnym sposobem na obniżenie poziomu cukru we krwi.

Zalecana dawka: Pół łyżeczki nasion kozieradki.

 

Koper

Koper to roślina bogata w wapń, która świetnie sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych. Niezwykle istotnym odkryciem jest to, że koper ma właściwości powstrzymujące spadek ilości cytokin. Za pomocą tej rośliny jesteśmy w stanie zneutralizować różne rakotwórcze czynniki, które trafiają do naszego organizmu z środowiska i spożywanego jedzenia.

Zalecana dawka: Półtora szklanki.

 

Szałwia lekarska

W szałwii lekarskiej znajduje się spora dawka kwasu rozmarynowego. Jak sama nazwa wskazuje jest on obecny także w rozmarynie. Ta substancja świetnie radzi sobie ze wszystkimi stanami zapalnymi. Warto dodać szałwie lekarską jako przyprawę do posiłków. Zalecana jest ona osobą, które cierpią na takie choroby jak miażdżyca tętnicartretyzm, czy astma oskrzelowa.

Zalecana dawka: półtorej łyżki stołowej.

 

Rokietta siewna (rukola)

Zawarty w niej związek chemiczny należy do izotiocyjanianów. Wyróżniają się one właściwościami przeciwzapalnymi. Ta substancja zatrzymuje rozwój zapalenia oraz łagodzi ból.

Zalecana dawka: trzy-cztery szklanki liści rukoli.

 

Ziele angielskie

W tym przypadku znowu mamy do czynienia z eugenolem. Jest on obecny także w zielu angielskim. Jak zostało to już wytłumaczone ta substancja ma silne właściwości przeciwzapalne. Hamuje wydzielanie się cyklooksygenazy, która pojawia się w przypadku wystąpienia podobnych stanów naszego organizmu.

 

Goździki

W tej przyprawie znajdują się substancje, które powstrzymują działanie enzymu 5-lipoksygenazy. To właśnie przez niego podczas stanów zapalnych odczuwamy ból. Wiele osób ceni sobie zmielone goździki, które można dodać do koktajli lub różnych słodkich potraw.

Zalecana dawka: jedna łyżeczka.

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!