Lekarze przyznają, że tarczycę najlepiej leczą nie leki, ale sposób odżywiania.

Endokrynolodzy, czyli specjaliści od chorób tarczycy coraz częściej mówią swoim pacjentom, że najbardziej skuteczne w leczeniu tarczycy nie są leki, a sposób,  w jaki się odżywiamy. Źródło problemów z tarczycą leży zatem w tym, jak dbamy o siebie na co dzień i przede wszystkim, co jemy. 

 

Specjaliści od choroby tarczycy twierdzą, że aby poczuć się lepiej, należy odstawić produkty zawierające gluten, który osłabia prawidłową pracę tego narządu. Powinniśmy porzucić między innymi wszystkie białe bułeczki, ciastka, chleb i makarony z białej mąki.
Osoby, które dotknęła choroba tarczycy  powinny odstawić wyroby i napoje zawierające cukier, który mocno zaburza jej pracę.  Ponadto, jeśli masz zdiagnozowaną chorobę tarczycy, musisz przestawić się na inny sposób odżywiania. Po prostu nauczyć się odmiennego sposobu gotowania. To nie jest od razu łatwe, ale niezbędne, by zahamować rozwój choroby. Same leki nie pomogą. Od teraz musisz pamiętać, aby nie używać popularnego i powszechnie lubianego oleju rzepakowego. Zaburza on produkcję hormonu tarczycy. Zamień go na olej słonecznikowy, masło lub nawet smalec.

By wydzielanie hormonu tarczycy było prawidłowe, należy ją regularnie oczyszczać. Słynny rosyjski bioterapeuta Michał Tombak opracował taką oto recepturę na nalewkę z pestek jabłek, która niezwykle silnie oczyszcza tarczycę.

  • rozdrobnić 40 pestek z jabłek i wrzucić do szklanej butelki
  • zalać 100 ml spirytusu
  • odstawić na 7 dni
  • Nalewkę w ilości 7 kropel rozcieńczamy w pół szklanki wody. Spożywamy raz dziennie na 15 minut przed posiłkiem.

Jeśli znasz kogoś, kto też chętnie by się o tym dowiedział, polub naszą stronę i udostępnij artykuł znajomym na Fb ?

 

Tekst pochodzi z: wybieram-zdrowie.com

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!