Farsz do naleśników- 5 najsmaczniejszych, które polepszą smak naleśnika.

Bardzo często przygotowuje naleśniki, gdyż mój mąż je uwielbia. Dla niego lubię eksperymentować z nadzieniami, bo zwykły dżem to za mało. Przez wiele lat testowałam różnego rodzaju nadzienia i właśnie przedstawię 5 najsmaczniejszych.

 

Tak przygotowane naleśniki podaje mojej rodzinie oraz bliskim znajomym. Przygotowanie jest szybki oraz banalnie proste. Każda Pani domu powinna je mieć.

 

 

NADZIENIE Z DODATKIEM KURCZKA ORAZ CEBULI.

Składniki: 350 gram gotowanego, zmielonego mięsa drobiowego, łyżka masła do smażenie, 2 plasterki cebuli, pieprz oraz sól do smaku. Czasami używam drobiowego mięsa z rosołu do przygotowanie tego farszu. Na samym początku podsmażam na złoty kolor cebule przy użyciu masła. Następnie mięso do niej dodaje i przyprawiam pieprzem oraz solą. Na patelni dokładnie mieszam wszystkie składniki. Tak przygotowany farsz kładę na naleśniki. Delikatnie polewam je śmietaną lub jasnym ulubionym sosem – może być również serowy.

 

 

NADZIENIE JAJECZNE

Składniki: na twardo ugotuj 6 jaj, śmietana lub majonez, szczypiorek, pieprz oraz sól. Już wiadomo, że przygotowanie tego farszu będzie banalnie proste. W drobną kosteczkę kroje jajka, do nich dodaje szczypiorek posiekany oraz majonez , doprawiam solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i tak przygotowanym farszem smaruje grubą warstwą naleśnika. Pamiętaj , że po dodaniu majonezu dopiero przypraw solą oraz pierzem. Czasami po dodaniu majonezu już wystarczy soli. Jeżeli lubisz to dodaj posiekanej natki pietruszki już świeżego koperku.

 

NADZIENIE PIECZARKOWE/ GRZYBOWE NADZIENIE

Składniki: 500 gram pieczarek, olej do smażenia, cebula, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka. Posiekaną cebulę zeszklij na patelni cebulę. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i jeszcze przez kilka minut smaż. Dodaj do masy śmietanę, mleko oraz mąkę. Cale nadzienie przypraw solą i pieprzem.

Naleśniki z tym farszem podawaj zawsze na gorąco ,a przed podaniem posyp je startym serem.

 

NADZIENIE BROKUŁOWO-SEROWE

Składniki: 150 ml śmietany, brokuł, 50 gram startego cheddaru, 50 gram startego parmezanu oraz sól. Ta kombinacja jest bardziej wykwintna. Zamiast brokułu dodaj szpinak lub cukinię. Do gorącej oraz osolonej wody dodaj różyczki brokułu na niecałe 2 minuty. Do rondelka wlej śmietanę i daj sery, cały czas mieszaj aż masa zgęstnieje. Na naleśniki rozłóż równomiernie przestygnięte różyczki i polej je przygotowanym sosem. Przed podaniem posyp startym serem.

 

ORZECHOWE NADZIENIE:

Składniki: 120 gram cukru, 500 ml mleka, 100gram orzechów włoskich zmielonych, łyżka mąki oraz 100 gram masła. To nadzienie spodoba się wszystkim łasuchom. Do przygotowania tej masy użyj orzechów takich jakich lubisz: np. ziemne lub laskowe. Do niedużego garnka wlej mleko i gotuj na średnim ogniu. Dodaj orzechy oraz mąkę , cały czas mieszaj. Gdy składniki zaczną się gotować, zdejmij z ognia i odstaw na bok , aby ostygło. Masło dodaj do ochłodzonej masy. Za pomocą miksera dokładnie wymieszaj na średnich obrotach. Tak przygotowanym nadzieniem posmaruj naleśniki.

 

Które nadzienie najbardziej przypadło CI do gustu? Jaki przygotujesz jako pierwszy? Koniecznie podziel się tymi przepisami z rodziną oraz z przyjaciółmi!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!