Ciasto budyniowe z jabłkami-o nazwie ,, Uśmiech Teściowej”, na pewno posmakuje wszystkim.

Dla żartów mówi się źle o teściowej, ale tak naprawdę często proponuje nazwy np. ,, Uśmiech teściowej”. Na pewno nie jest to uśmiech pełen politowania, ani zgryźliwy. Zapewniam, że każdy poradzi z przygotowaniem tak prostego i pysznego ciasta.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 gram masła
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • Całej jajko
  • 3 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilogram słodkich jabłek (obranych oraz pokrojonych w ósemki)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • Do dekoracji cukier puder

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Schłodzone mocno masło zetrzyj na tarce lub posiekaj, dodaj proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę, następnie dodaj całej jajko , żółtka i śmietanę. Śmietanę oraz jajka możesz połączyć wcześniej wtedy unikniesz smug żółtych w strukturze ciasta. Dokładnie zagnieć, następnie podziel na dwie równe części.

 

2. Blachę do pieczenia o wymiarach 36x 25 cm wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Na przygotowaną formę rozwałkuj u umieść jedną część ciasta , następnie za pomocą widelca ponakłuwaj. Jabłka układaj na przygotowane ciasto. Po obraniu, żeby jabłka nie zaczęły ciemnieć umieść je w misce z wodą oraz sokiem z cytryny , bądź kwaskiem cytrynowym, przed położeniem jabłek na ciasto dokładnie odsącz na ręczniku papierowym. Jak masz ochotę posyp je małą ilością cynamonu, wtedy ciasto na pewno zyska na smaku.

 

3. W małej ilości mleka rozpuść 2 opakowanie budyni, do wrzenia doprowadź pozostałe mleko, następnie wlej rozpuszczony budyń do gotującego się mleka i mieszaj je aby się nie przepaliło, jeżeli wybrałaś budyń bez cukru to dosłodź go zgonie z informacją na opakowaniu. Na jabłka wlej gotowy już budyń i przykryj rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta.

 

4. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, aby nie nabrało metalicznego smaku koniecznie wyjmij ciasto z blaszki , następnie posyp je cukrem pudrem.

 

Życzę smacznego!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!